مبارزه با خشونت علیه زنان ، از حرف تا عمل ( به مناسبت روز جهانی حذف خشونت علیه زنان )

ساخت وبلاگ

مبارزه با خشونت">خشونت علیه">علیه زنان">زنان ، از حرف تا عمل ( به مناسبت روز جهانی حذف خشونت علیه زنان )نویسنده : عصمت سپهری

روز 25 نوامبر ( 5 آذر) "روز جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان" نامیده شده است . مساله خشونت علیه زنان و مصداق های آن برای نخستین بار در 20 دسامبر سال 1993 در اعلامیه جهانی رفع خشونت علیه زنان توسط کمیته ای که زیر نظر کمیسیون حقوق بشرسازمان ملل فعالیت می کرد ، منتشر شد و به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل متحد رسید . براساس آنچه در این اعلامیه آمده است ، هر گونه عمل خشونت آمیز مبتنی بر جنسیت که باعث بروز یا احتمال بروز صدمات و آسیب های جسمی ، جنسی یا روانی شود ، مصداق بارز خشونت علیه زنان شناخته می شود . در واقع هر نوع آزار زنان از شکل فیزیکی گرفته تا تهدید و تحقیر و توهین و یا حتی ممانعت از ورود آنها به محیط های اجتماعی دلخواهشان ، مصداق خشونت به شمار می آید . انواع این خشونتها ممکن است در محیط های مختلف اجتماعی ، از جمله محیط خانواده ، محل کار ، موسسات آموزشی و یاحتی بصورت علنی تر و سازمان یافته تر درخرید و فروش زنان و اجبار آنها به خودفروشی صورت گیرد . علاوه براین ، دولت ها نیز ممکن است از طریق جنگ ها و مناقشات مسلحانه و یا به واسطه قوانین تبعیض آمیز و خشن داخلی به اعمال خشونت علیه زنان مبادرت ورزند و یا به آن دامن بزنند . سازمان عفو بین الملل نیز در گزارش سال 2003 خود خشونت علیه زنان را فراگیرترین و جهانی ترین مصداق نقض حقوق بشر دانسته و از آن به عنوان بزرگترین رسوایی حقوق بشر یاد نموده است .
بان کی مون دبیرکل سازمان ملل دراین زمینه اظهار داشت : " 70 درصد از زنان در زندگی خود با خشونت روانی یا جسمی از سوی مردان ( شوهران ؛ مردان همراه زندگی و یا مردان آشنا ) مواجه می شوند ." به همین دلیل در سال 2009 سازمان ملل اقدام به تأسیس شبکه جهانی مبارزه با خشونت علیه زنان نمود .
امروزه با وجود اعلامیه های جهانی ، کنوانسیونها و همچنین تلاش برخی سازمانهای بین المللی ، برای جلوگیری ازخشونت علیه زنان؛ همچنان شاهد آزار و اذیت آنان هستیم . ازجمله محققان غربی بارها بر اساس آمار و مدارک ، بارها به اسفناک بودن وضعیت زنان در غرب اعتراف کرده اند . هم اکنون تجارت زنان ، نگاه ابزاری به جنس مؤنث ، و بحران فروپاشی خانواده ؛ از مهمترین مشکلات زنان در جوامع غربی است . تجارت زنان نشانه دیگری از این واقعیت است که امروزه در غرب با زنان مانند انسان برخورد نمی شود و عملا جامعه از بخش قابل توجهی از فعالیت زنان که باید در کار و فعالیت سودمند به کار رود ؛ محروم می ماند . متاسفانه در حال حاضر در غرب خشونت جنسی ، تهدیدی جدی برای زنان غربی محسوب می شود .
گزارش ها حاکی از آن است که در آمریکا بالاترین میزان تجاوز به عنف وجود داد . در ایالات متحده زنان جوان کم در آمد در سنین بین 20 تا 24 سال بیشتر درمعرض خشونت های خانگی و آزارهای جنسی قرار دارند . نکته مهم آن است که کمتراز 5 درصد متجاوزان به عنف گناهکار شناخته شده و فقط 3 درصد از آنها در زندان هستند . یعنی از هر 16متجاوز به عنف 15 نفر آزاد است .
به گزارش سازمان ملل در سال 2010 ، 40 درصد نوجوانان دختر 14 - 17 ساله آمریکایی توسط دوست پسران خود مورد خشونت جنسی و جسمی قرار می گیرند . این مساله در غرب حاکی از کاهش سن خشونت علیه زنان است . در ارتش امریکا نیز یک سوم نظامیان زن قربانی تجاوز جنسی هستند . " کلر مک کاسکیل " ( Caskill ) سناتور امریکایی ایالت میسوری اظهار داشت : " در سال گذشته تقریبا 3 هزار مورد تجاوز جنسی علیه نظامیان زن نیروهای مسلح امریکا گزارش شده است . والدین نظامیان ما فرزندان خود را با علم به اینکه در موقعیت های خطرناکی در برابر دشمن قرار خواهند گرفت به ارتش می فرستند ولی آنچه قابل تحمل نیست ؛ این است که فرزند آنها در فضای ناسالمی در ارتش قرار دارند . " به عبارت دیگر برای زنان نظامی آمریکا ، خطر در داخل ارتش این کشور است .
جامعه اروپا نیز علیرغم تمام ادعاهای دفاع از حقوق بانوان ، قادر به محافظت از زنان در برابر آسیب های اجتماعی نبوده است . شمار زنانی که دریک خانواده اروپایی مورد خشونت جسمی و روانی قرار می گیرند نگران کننده است .
درانگلستان اشکال مختلف خشونت علیه زنان دیده می شود . افزایش سوءاستفاده از دختران نوجوان معضلی برای جامعه انگلستان است .در انگلستان تقربیا درهر دقیقه یک زن با پلیس تماس می گیرد و اعلام می کند که بخاطر اعمال خشونت های خانوادگی درمعرض خطر قرار دارد . در هر هفته دو زن در این کشور ، بخاطر اعمال خشونت نامزدهای قبلی و فعلی خود کشته می شوند . این آمار تنها محدود به کشور انگلستان نیست و زنان سایر کشورهای اروپایی نیز به نوعی با خشونت های خانوادگی دست به گریبان هستند . در این راستا فدراسیون حمایت از زنان ؛ یک خط تلفن اضطراری برای حمایت از زنانی که مورد انواع خشونت جسمی و جنسی قرار گرفته اند ؛ قرار داده است . تنها در سال 2009 از این خط 150 هزار زن تقاضای درخواست کمک داشته اند .
در فرانسه نیز اشکال مختلف خشونت علیه زنان وجود دارد . دراین کشور به حقوق زنان ، بویژه اقلیتهای دینی و قومی احترام گذاشته نمی شود . بسیاری از زنان فرانسوی در محیط کار ، مورد آزار مردان قرار می گیرند . خانم " کریستین دیور ژانکور" نویسنده فرانسوی می گوید : "تاکنون در فرانسه وضعیت زنان خوب نبوده است. اگر زنی مورد آزار مرد سیاستمداری قرار گیرد ، کاری از دست این زن برای دفاع از حقوق خود برنمی آید و دادگاه نیز او را بدکاره و دروغگو خطاب می کند تا در انظار عمومی کاملا رسوا و بی آبرو شود . درنتیجه بسیاری از زنان فرانسوی ترجیح می دهند آزارها را در محیط کاری تحمل کنند و دم برنیاورند ."
در ایتالیا نیز انواع خشونت علیه زنان رو به افزایش است . در این کشور زنان بصورت کالای جنسی به نمایش درمی آیند . از ابتدای سال جاری میلادی ، تبلیغاتی که جایگاه بانوان را آشکارا تنزل می دهد سی و پنج درصد افزایش یافته است . در ماه فوریه گذشته ، زنان ایتالیایی به صورت گسترده به خیابانهای شهر های مختلف ایتالیا آمدند تا از حرکت جامعه این کشور به سمت رفتارهای غیر اخلاقی ابراز خشم کنند . یکی از سازمانهایی که در ایتالیا مسئول نظم بخشی به تبلیغات تجاری و بازرگانی اعلام کرد ، در مدت پنج ماه صدها شکایت در اعتراض به تبلیغات بیش از حد جنسی و تنزل جایگاه زنان دریافت کرده است .
اما در خاورمیانه ، زنان خشونت را به صورتهای دیگری تجربه می کنند . در فلسطین و بویژه غزه زنان توسط سربازان و افسران صهیونیست مورد انواع خشونت قرار می گیرند . به عنوان نمونه اینک درد و رنج و سختی اسرای زن فلسطینی در زندان های رژیم صهیونیستی همچنان ادامه دارد . خانم "نوره محمد شکری " 40 ساله که چندی پیش توسط صهیونیست ها به اسارت در آمده بود می گوید : "نیمه شب وقتی درخواب بودم با شکسته شدن شیشه ها به خود آمدم ودیدم چند افسر صهیونیست بالای سرم ایستاده اند . آن ها با فحش و ناسزاهای بلند در مقابل چشم فرزندانم مرا مورد ضرب و شتم قرار دادند و روانه زندان کردند . در زندان نیز مورد شدیدترین شکنجه ها قرار گرفتم . یک ماه در زندان انفرادی بودم که کف آنرا از خورده شیشه پر کرده بودند . " خانم شکری افزود : " در حال حاضر تعداد زیادی از زنان فلسطینی توسط افسران صهیونیست مورد شدیدترین شکنجه ها قرار می گیرند . آیا این نمونه بارز خشونت جسمی و روانی علیه زنان نیست ؟" این در حالی است که بیشترین رنج و فشار ناشی از حملات وحشیانه صهیونیستها بر زنان فلسطینی وارد می شود که باید خانواده را به دنبال شهادت یا اسارت همسرشان ، با مشقت اداره کنند .
در یمن نیز مزدوران عبدالله صالح باهدف قرار دادن معترضان بخصوص زنان ، آنها را مورد خشونت بارترین رفتارها قرار می دهند . تاکنون تعداد زیادی از زنان در راه کسب آزادی و حقوق انسانی کشته و مجروح شده اند .
زنان بحرینی نیز به سبب جایگاه ویژه ای که دربیداری اسلامی داشته اند ؛ متحمل رنج های بزرگی از سوی رژیم دیکتاتوری بحرین شده اند . تجاوز جنسی به زنان بحرینی توسط نیروهای متجاوز سعودی در زندانهای آل خلیفه حاکی از شدت خشونت علیه زنان است . "یحیی الحدید" فعال حقوق بشری بحرینی با ارائه مدارک مسند از اعمال خشونت درمورد زنان بحرینی می گوید : " پس از انقلاب و بیداری اسلامی در بحرین ، آزار جنسی علیه زنان و تجاوز به آنان صورت گرفته است . علاوه براین ، رژیم پزشکان و امدا گران زن بحرینی را درمحل کار خود بازداشت و روانه زندان کرده و مورد سخت ترین شکنجه های روحی و روانی قرار داده است . این درحالی است که آنها کاری جز مداوای زخمی ها نکرده اند واین هم اقتضای حرفه آنهاست ."
در عربستان وضعیت زنان بسیار تحقیر آمیز است . آنان در عربستان جنس دوم محسوب می شوند و از حقوق اولیه خود محرومند . زنان عربستان از شرکت در عرصه های مختلف اجتماعی و سیاسی و حتی حق رانندگی محروم هستند . زنان عربستانی را می توان بزرگترین قربانی هم پیمانی دولت سعودی با سیاستهای آمریکا دانست که مانع از اقدام جدی مجامع بین المللی برای بهبود وضع آنان شده است .
متاسفانه اشکال مختلف خشونت علیه زنان در جوامع مختلف رو به افزایش است . وقت آن رسیده که سازمانهای بین المللی و دولتها ، به معنی واقعی کلمه بجای شعار و حرف ؛ به مبارزه عملی با خشونت علیه زنان بپردازند و از شخصیت انسانی آنان دفاع کنند .
---------------
کلید واژه : خشونت - زنان – آمریکا - بحرین ، انگلیس ، فرانسه ، یمن

مطالعات زنان و خانواده ...
ما را در سایت مطالعات زنان و خانواده دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : 8armansepehr5 بازدید : 211 تاريخ : جمعه 1 دی 1396 ساعت: 22:14